Ga direct naar: Hoofdinhoud
Loading...

Project Zwijgrecht

Zwijgrecht is meer dan een speelfilm: het is een project. Een project om jongeren in Amsterdam, Rotterdam en de rest van het land te behoeden voor de gevaren van de drugscriminaliteit. Jongeren worden namelijk steeds eerder geronseld voor de harde criminaliteit. Via kleine klussen als een pakketje wegbrengen wordt het steeds serieuzer en belanden ze steeds meer in de greep van criminelen. Dan weer uit die wereld stappen is heel moeilijk. 

Met Zwijgrecht willen we niet alleen waarschuwen, maar ook perspectief bieden. Jongeren hebben zoveel talenten. Talenten die nu nog te vaak verkeerd worden ingezet. Met deze film en de soundtrack daarvan sluiten we aan op hun belevingswereld. Binnen de veelzijdige productie ontdekken de deelnemers onder begeleiding hun talenten op het gebied van productie, acteren en muziek. Zo ontwikkelen zij nieuwe vaardigheden, die in elke positieve toekomst van pas komen.

Het eindproduct is de speelfilm Zwijgrecht. Maar het draait vooral om het proces: de jongeren en de betrokken partners stappen zonder oordeel in elkaars werelden en ontdekken samen het verhaal. Een eyeopener, voor beide kanten én het publiek. Als follow-up op de film rollen we een op maat gemaakt lesprogramma uit. Dat gaat op scholen worden gebruikt om nog meer jongeren bewust te maken van de gevaren van drugscriminaliteit. 

Draaidag

Het verhaal

De film draait om Ilyas en Orlando, twee vrienden uit Amsterdam die een naam voor zichzelf hebben opgebouwd in de criminele scene. Na een aantal succesvolle uithaalpogingen in de haven van Rotterdam wil Ilyas uit het wereldje stappen. Samen met zijn vriendin Amber werkt hij aan een andere toekomst, daar past springen niet meer in. Maar als er een nieuwe grote lading onderweg is naar Rotterdam, zetten de bazen toch Ilyas en Orlando weer onder druk om toch mee te werken. Terwijl Ilyas probeert te ontsnappen, sluit het net zich rond de hele organisatie. De container komt steeds dichterbij en de druk loopt op. Vindt Ilyas een weg uit deze gevaarlijke situatie?

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten over Zwijgrecht? Kijk bij de veelgestelde vragen of neem contact met ons op via zwijgrechtdv@rotterdam.nl

De basis van Zwijgrecht is een speelfilm over de gevaren van drugscriminaliteit, de invloed op kwetsbare jongeren en de verheerlijking van een criminele lifestyle. Het is een project voor en door jongeren. Onder begeleiding werken de jongeren samen aan hun talenten op het gebied van productie, acteren en muziek. Zo doen zij waardevolle ervaring en vaardigheden op. Op deze manier vergroten we de weerbaarheid tegen criminaliteit en helpen wij hen richting een positieve toekomst. Met een lesprogramma, gebaseerd op de film, dragen we die boodschap ook uit richting een bredere groep jongeren. 

Het project is een initiatief van de gemeenten Amsterdam en Rotterdam. De twee grootste steden van Nederland slaan de handen ineen omdat zij dezelfde problemen zien: kwetsbare jongeren die geronseld worden voor criminele praktijken. Die problematiek houdt ook niet op bij de (gemeente)grens. Jongens uit Amsterdam-Zuidoost worden tijdens een uithaalpoging gepakt in de Rotterdamse haven. Ook een retourtje Antwerpen is zo gemaakt. Jongeren uit alle hoeken van het land spelen een rol in Zwijgrecht. Daarmee is dit project niet alleen relevant voor 010 en 020, maar voor het hele land.

Er zijn ruim 800 mensen op auditie geweest om voor of achter de schermen mee te werken aan de film. De jongste auditant was 7, de oudste 74. Het grootste deel bestond uit jongeren uit de randstad, bekend met de problematiek waar deze film over gaat. Zij kwamen uit eigen beweging naar de audities en zijn geselecteerd puur op talent en movatie. Uiteindelijk hebben ongeveer 100 jongeren meegewerkt aan de film. Dit deden zij onder begeleiding van regisseur en filmcrew, professionele (muziek)coaches en waar nodig hulpverlening. Alle namen van de deelnemende jongeren vind je hier: Deelnemers - Zwijgrecht (projectzwijgrecht.nl).

De film vormt de basis voor een lesprogramma op scholen, als onderdeel van een brede bewustwordingsaanpak. Aan de hand van de film starten we het gesprek met jongeren over de risico's van de drugscriminaliteit en juist het kiezen van je eigen, meer positieve pad. Naast het lesprogramma zoeken we naar manieren om de film breder onder de aandacht te brengen, zonder daarbij het preventieve karakter van het project uit het oog te verliezen. Houd deze site in de gaten voor meer informatie hierover.